Hajdúszoboszló hírek

Koszorúzással emlékeztek meg a gyógyvíz feltárójára

Koszorúzással emlékeztek meg a gyógyvíz feltárójára

A gyógyvíz feltörésének 92. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek a Hajdúszoboszlói Köztemetőben Dr. Pávai Vajna Ferenc sírhelyénél, a Gyógyfürdő bejáratával szembeni mellszobornál, illetve az I. sz. fúrókút emléktáblájánál. 

Pávai Vajna Ferenc előtt tisztelgett Czegléd Gyula, a Hungarospa Hajdúszoboszló Zrt. vezérigazgatója, és a Hunarospa több alkalmazottja is. A tudós, geológus tűzte ki az I.sz. mélyfúrás helyét Hajdúszoboszlón, a munkálatokat 1924. december 16-án kezdték meg. Először 1925. október 26-án tört felszínre a 73 fokos víz, amely meghozta Pávai hírnevét és elismerését.

 

Koszorúzással emlékeztek meg a gyógyvíz feltárójára

A gyógyvíz feltörésének 92. évfordulója alkalmából koszorúzási ünnepséget rendeztek a Hajdúszoboszlói Köztemetőben Dr. Pávai Vajna Ferenc sírhelyénél

 

A "Hévizek atyjának" is nevezik, mivel a hévizek feltárásáért és sokoldalú haszonításáért is munkálkodott. Azt is megjósolta, hogy a gyógyvíz világfürdővé varázsolja Hajdúszoboszlót: a megye és az ország egyik legjelentősebb településévé vált. Annak érdekében, hogy megfeleljen a város a tudós örökségének, folyamatos fejlesztések és korszerűsítések valósulnak, a kiemelt desztinációvá vált térség pedig újabb lehetőségek megvalósítását teszi lehetővé.

 

/T.D.