Hajdúszoboszló hírek

Milliárdos önfenntartó rendezvényközpontot kap Hajdúszoboszló

Milliárdos önfenntartó rendezvényközpontot kap Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszlón hatalmas beruházás veszi kezdetét, 2021 elején, nyolcmilliárd forintos összköltségű rendezvényközpontot építenek a városba. A projekt megvalósulását az állam is támogatja 400 millió forinttal, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára december 9-én. 

Első körben tehát a megvalósításhoz szükséges háttér megteremtésén lesz a hangsúly, jövőre beszerzik a szükséges engedélyeket, elindítják a közbeszerzést. A cél az, hogy egy teljesen önfenntartó, modern épület kerüljön a városba, amelyet minden évszakban használhatnak gyakorlatilag bármire - kulturális, szabadidős és sportrendezvények megtartására is.

 

Akár előadásokat is tarthatnak majd itt

 

Az önfenntartó épület simul a kormány környezetvédelmi akciótervébe is, hiszen 2030-ra 90%-ban karbonsemlegessé akarják tenni az országot. A hajdúszoboszlói rendezvényközpont zöld beruházása maximálisan eleget tudna tenni egy ilyen követelménynek, gyakorlatilag egy rezsimentes épületről lenne szó.

Az úgynevezett passzív házak azok, amelyek több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak. Miben rejlik a titkuk? A teljesség igénye nélkül például abban, hogy eleve esővizet használnak, az elhasznált víz egy részét pedig visszaforgatják mondjuk WC öblítésre, újrahasznosítják a keletkező hulladékot. Egy önfenntartó épület napelemekkel felszerelt, elsőosztályú szigeteléssel bír.

 

M. A. 

Forrás: mti