Hajdúszoboszló hírek

A Hajdúszoboszlói Fazekasház is esélyes Az év múzeuma 2021 díj megnyerésére

A Hajdúszoboszlói Fazekasház is esélyes Az év múzeuma 2021 díj megnyerésére

“Kis múzeumok” kategóriában a Hajdúszoboszlói Fazekasház lehet Az év múzeuma 2021 díj nyertese.

Az évente meghirdetett év múzeuma díjat idén is két kategóriában adja át a szervező Pulszky Társaság. A "nagy múzeumok" kategóriában rendszerint az országos múzeumok, szakmúzeumok, valamint megyei hatáskörrel rendelkező múzeumok versenyeznek, míg "kis múzeumok" kategóriában a tematikus, a területi múzeumok, valamint a kiállítóhelyek versenyeznek.

 

A "kis múzeumok" kategória egyik esélyese a 2021-ben a Hajdúszoboszlói Fazekasház - tette közzé a Magyar Múzeumok honlapja.

 

"2021. június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján adják át Az év múzeuma díjat. Az évente meghirdetett díjat idén is két kategóriában adja ki a Pulszky Társaság. Az 1996-ban alapított elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, amelyet az adott intézmény elmúlt évi fejlődését értékelve, az eredményeket összevetve ítélnek oda a bírálók. A Ludwig Múzeumban rendezendő díjátadó különösen izgalmasnak ígérkezik azért is, hisz az utolsó pillanatokig titkos, mely intézmények viszik haza az idei elismeréseket." - írja a díjról és a díjátadóról a Magyar Múzeumok honlapja.

 

A Fazekasház számos kiállításnak is otthont ad

 

Hajdúszoboszlói Fazekasházat Fazekas István építette 1976-ban. Fazekas István Népművészet Mestere díjas és abból a célból építette az épületet, hogy a mesterséghez alkalmas környezetben tudja bemutatni kerámiáit. A fazekasházat magángyűjteményeinek bemutatására üzemletette korábban, egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig. Később, 2016-tól kapott közérdekű muzeális intézményként működési engedélyt, azóta pedig a Hajdúszoboszlói Fazekasházért Alapítvány üzemelteti.

 

A múzeum egy hajdúszoboszlói magángyűjtő pecsétes tégla gyűjteményének is helyet ad, továbbá számos élményt kínál gyermekeknek különleges kézműves foglalkozásokra és közös játékokra. Minden nyáron közel 100 részvevővel napközis kézműves táborokat és egész napos néprajzi programokat tartanak itt, illetve már a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz is csatlakozott az intézmény.

 

Forrás és képek: Magyar Múzeumok
CS.SZ.