Hajdúszoboszló hírek

Új gyűjtőkonténerek jelentek meg Hajdúszoboszlón

Új gyűjtőkonténerek jelentek meg Hajdúszoboszlón

Hajdúszoboszló városa is csatlakozott a CseppetSem! programhoz, amely a használt sütőolajat gyűjti be országszerte, csökkentve ezzel a környezeti terhelést. A lakosoknak is segít otthonuk tisztán tartásában, és mivel megfelelő konténereket telepítettek a városba viszonylag közel egymáshoz, a szelektív hulladékgyűjtés új dimenziója nyílt meg Hajdúszoboszlón.  

A környezetbarát szolgáltatás révén speciális gyűjtőpontok létesültek Hajdúszoboszló különböző területein. A sárga-zöld kukák a használt sütőolajat hivatottak begyűjteni. A program, melyben a város is részt vesz, a CseppetSem! nevet viseli, és a Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft. áll mögötte.  Használt sütőolaj és zsiradék szakszerű gyűjtésével, elszállításával és feldolgozásával foglalkoznak. Szolgáltatásuk ingyen kérhető. Biofilter az a cég, amelyik a Mol kutakról szállítja el az oda leadott használt sütőolajakat már 2010 óta, amelyek tisztítás után szintén felhasználhatóvá válnak. 

 

Hajdúszoboszlón három helyre kerültek ki a 240 literes gyűjtőkonténerek. A városgazda telephelyén, a zöldségpiac területén és a nádudvari úti átrakón találkozhatunk velük. A gyűjtés során fontos, hogy a leadott sütőolajat vagy eredeti csomagolásban, vagy befőttesüvegben, esetleg lezárt PET-palackban kell a gyűjtőbe helyezni.  

 

A gyűjtőkonténerek

 

CseppetSem! programban egyre több önkormányzat vesz részt, a sütőolaj gyűjtésre pedig egyre nagyobb hangsúly helyeződik országszerte. A szelektív hulladékgazdálkodás egyik alapjául szolgáló olajgyűjtés eddig viszont nem volt túl kényelmes háztartások szempontjából. A lelkesedés minden esetben csökken, ha a hulladékgyűjtők a háztartásoktól távolabb helyezkednek el.  

 

CseppetSem! a hulladékfeldolgozás igazi forradalmasítását jelentheti. Eddig 420 településen helyeztek ki speciális gyűjtőedényeket, amelyekbe mindenféle sütőolajat lehet helyezni. Egyelőre 1,8 milliós lakosságeléréssel büszkélkedhet a vállalat, de a kormány környezetvédelmi intézkedései miatt a közeljövőben hatalmas ugrásra számítanak. A program érdekessége, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében az önkormányzatokkal együttműködve visszatérítést ad a Biotrans. 

 

A használt olaj szelektív gyűjtése rendkívül fontos, a lefolyóba kerülő olaj ugyanis egyrészt a csöveket és a teljes rendszert rongálja, vízből való kitisztítása jelentős többletköltséget jelent, a háztartásokban pedig sokkal hamarabb elindulnak az amortizációs folyamatok. Emellett az élővizek ökoszisztémáját is rombolja, különösen veszélyezteti a vízi élőlények életét.  

 

M. A. 

Fotó: Biotrans Kft.