Hajdúszoboszló hírek

Van, aki már a második oltását kapta meg Hajdúszoboszlón

Van, aki már a második oltását kapta meg Hajdúszoboszlón

Megkapták második oltásukat a Hajdúszoboszlói Református ANNA Idősek Otthonának munkatársai, így ők már teljes védettséget élvezve láthatják el munkájukat. A február 18-án kapott második adag vakcinát két héttel korábban előzte meg az első.  

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere korábbi Facebook posztjaiban óvatosságra és elővigyázatosságra intette a város lakosságát, annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma csökken: január 15-én 40 fő alatt volt a koronavírussal fertőzöttek száma. Czeglédi feliratkozott az oltásra és kérte, hogy minél többen kövessék példáját.  

 

Hajdúszoboszlói Református ANNA Idősek Otthonának munkatársai egészségügyi dolgozónak számítanak, így ők már a második kör oltáson is túl vannak. Február 18-án kapták meg az utolsó Pfizer-BioNTech adagjukat.  

 

A Hungaropharma fővárosi raktárába a következő Pfizer-BioNTech vakcinák is megérkeztek február 23-án, a napokban juttatják el ezeket az ország különböző részein felállított oltópontokba, a regisztrált idősek oltását folytatják ezzel.  

 

A második oltás

 

Az idősebb korosztály kérheti, hogy házhoz menjenek az oltással, előre egyeztetett időpontban történik ez meg. A háziorvos rendelőjében is beolthatja az igénylő pácienseket, de az ország több pontján alakítottak ki megfelelő oltópontokat, a sztenderd eljárás szerint ide kell menni. Hajdú-Bihar megyében a Debreceni Egyetem Klinikai Központja a felkeresendő intézmény, amelynek elérhetőségeit ide kattintva találják. 

 

Az oltóanyagokból a teljes védettséghez két adagot kell adni az igénylőknek, két hét különbséggel. A Pfizer-BioNTech vakcináról időközben az is kiderült, hogy nemcsak a beoltott embert védi a koronavírussal szemben, hanem nem is fertőz tovább az ezzel kezelt kliens, így a vírus terjedése aktívabban állítható meg általa.   

 
 

 

M.A. 

Forrás és fotó: MTI/Czeglédi Zsolt